Журналіст видання “Лівий берег” Максим Требухов вважає: навіть один прецедент спекуляції нівелює роботу польових журналістів загалом.
“Коли роблять постановочну, болівудську зйомку, і видають її за документальну фотографію, – це велика і серйозна проблема. При цьому автори таких фото не можуть пояснити жодного моменту, на які звертають увагу професіонали з багаторічним досвідом.
Уже не вперше виникають питання до людей, які звуть себе волонтерами, але працюють у вищих державних установах і регулярно отримують медальки, нагородну зброю та обов’язково посвідчення учасників бойових дій. У той же час, професійні журналісти не можуть потрапити на фронт і якісно працювати через тих же “волонтерів”, наближених до тіла вищих чинів. Останні вигадали абсурдні умови акредитації, що взагалі порушують закон України, і максимум що дозволяють у роботі журналіста – потоптатись біля блокпосту із забороною його фотографувати”, – розповів фотокореспондент у коментарі журналісту ІНФОРМАТОРа.
“На жаль, саме такі “герої” і заганяють нашу країну у яму обману і програшу на інформаційному полі.
Ніхто більше не повірить у правдивість роботи репортера на фоні пропіарених постановочних знімків із булівудськими спецефектами та маніпуляцією”, – переконує Требухов.
Разом з тим, автор скандального фото Дмитро Муравський твердить: знімок оригінальний, а не створений у техніці колажу.
“Запевняю, фотомонтажу для створення цього знімку використано не було. Я зробив його 4 червня в Широкіно.
Такі фото я продовжу робити, а ця ситуація не матиме впливу на мою подальшу роботу.
На моїй сторінці у Facebook багато людей підтримують мене. Такі фото потрібно робити, однозначно, щоб всі знали про події у зоні АТО.
Ми будемо залучати експертів, щоб вони висловили свою думку з приводу автентичності фото, буде залучена судова експертиза.
Професійні фотографи бачили оригінальні файли. Після цього я попросив, щоб вони вибачилися переді мною, на що мені відповіли: “Це сюрреалізм виходить”.
Про стандарти журналістських фото я дізнався тільки на минулому тижні. Це не мій аспект і займатися цим питанням мені не потрібно”, – пояснив фотограф у коментарі кореспонденту ІНФОРМАТОРа.
Як відомо, фото Дмитра Муравського вперше було опубліковане Юрієм Бутусовим на сторінці у Facebook 17 серпня цього року.